Friskvård eller skumrask?

Friskvårdsbidraget är en fantastisk förmån. Anställda kan få bidrag av sin arbetsgivare för att hålla sig friska, med t.ex. gymkort, massage eller rökavvänjning.

Eller Rosenmetoden, som är bra för att förebygga stressrelaterade besvär. Jag har ofta haft klienter med friskvårdsbidrag.

Tyvärr kan pengar dra till sig fusk och skumrask av olika slag. Det kan hota hela friskvårdsbidraget. Det är bra att känna till de fula fiskarna, så att de kan motarbetas.

Två aktuella aktörer att hålla ögonen på är Friskvårdsorganisationen och Epassi.

”Friskvårdsorganisationen” bör undvikas

Senast i raden är ”Friskvårdsorganisationen”, som har börjat kontakta både arbetsgivare och friskvårdsleverantörer. Kroppsterapeuternas Yrkesförbund kollade upp denna nya aktör, och gick snabbt ut med en varning. De avråder från att ha något med organisationen att göra, med den här motiveringen:

  • Svenska Friskvårdsorganisationen är inte en erkänd branschorganisation, utan en privat aktör utan koppling till myndigheter eller etablerade friskvårdsinstanser.
  • Företaget har påstått att arbetsgivare endast bör acceptera friskvård från friskvårdsleverantörer anslutna till deras organisation. Detta är en felaktig och vilseledande uppmaning som saknar stöd i Skatteverkets regler för friskvårdsbidrag.
  • Flera av deras övriga företag har fått kritik för att ta betalt för tjänster som annars är kostnadsfria, samt har omnämnts i artiklar och på omdömessidor som exempel på oseriösa företag.
  • Enligt uppgifter har en av personerna bakom organisationen ett pågående rättsligt ärende, vilket ytterligare väcker oro kring seriositeten i verksamheten.
En skärmdump från Småföretagarnas Riksförbunds Instagramkonto, där de varnar för "Friskvårdsorganisationen".
Småföretagarnas Riksförbund gick föredömligt snabbt ut med en varning på sitt Instagramkonto.

Epassi – fusk med friskvårdsbidrag

Ett annat aktuellt exempel är P4:s granskning av friskvårdsportalen Epassi, där det framkom att det fuskas friskt med hur bidraget används.

Epassi gör ingen kvalitetskontroll av de friskvårdsleverantörer som ansluter sig. En del av dem arbetar både med friskvård och med sådant som inte är friskvård (som skönhetsvård). Systemet gör det lätt att fuska och använda sitt friskvårdsbidrag till t.ex. lashlift eller hårborttagning.

Än värre: friskvårdsbidrag har använts till sexköp på en del anslutna thaimassagesalonger. Epassi har därefter vidtagit åtgärder för att stoppa det, men det är otroligt upprörande att det alls kunde hända!

Från politiskt håll var den första reaktionen att avskaffa hela friskvårdsbidraget. Här gjorde Kroppsterapeuternas yrkesförbund och systerförbundet Yrkesmassörerna en viktig insats med att ge politikerna en mer nyanserad bild av friskvårdsbranschen.

Om Epassi vill ha seriösa massörer etc anslutna, så är en enkel åtgärd att kräva att de är medlemmar i ett yrkesförbund.

Här är det första inslaget om Epassi:

https://www.sverigesradio.se/artikel/friskvardsfusket-hor-samtalen-som-avslojar-salongerna

Där finns också länkar till fler inslag.

Dessutom har Konkurrensverket en pågående utredning av Epassi.

Epassis affärsidé är att ta hand om hela administrationen av friskvårdsbidraget åt arbetsgivare. Många kommuner har avtal med dem, tyvärr utan att inse vad det kan få för konsekvenser både för kommunens alla småföretagare inom friskvård, och i form av fusk och brottslighet.

Jag valde för många år sedan att inte ansluta mig till Epassi eller någon av de andra friskvårdsportalerna. Då handlade det om deras dåliga villkor för mig: de tar ut en rejäl avgift på varje förmedlad behandling, och de betalar ut pengarna långt i efterskott. Det blir tufft för oss små enpersonsföretagare som ändå får kämpa för att få verksamheten att gå runt.

Så jag hoppas att din arbetsgivare accepterar att du lämnar in kvitto om du vill använda ditt friskvårdsbidrag hos mig. Varmt välkommen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *